Foto: weatherlatvia.wordpress.com

Laika apstākļus Janvāra pirmās dekādes lielāko daļu pārsvarā noteiks ciklonu darbība, līdz ar to gaidāms nokrišņiem bagāts un vējains laiks. Trešdien no Skandināvijas pussalas pāri Lietuvai un Polijai virzīsies aktīvs ciklons, un tā ziemeļu mala Latvijā nesīs stipru sniegu un brāzmainu austrumu ziemeļaustrumu puses vēju. Naktī stipri snigs Kurzemē, bet dienā nokrišņu zona virzīsies pāri pārējai Latvijas teritorijai.  Gaisa temperatūra turpinās pazemināties.

Darba nedēļas beigās ar brāzmainiem ziemeļaustrumu vējiem Latvijā ieplūdīs sausākas arktiskās gaisa masas, līdz ar to gaisa temperatūra strauji pazemināsies. Jāņem vēra, ka šādos apstākļos, kad arā gaisa temperatūra ir zema un ir brāzmains vējš, komforta temperatūra jeb reālo sajūtu temperatūra būs krietni zemāka. Gaidāms liels apsaldējumu risks. Darba nedēļas beigās naktīs termometra stabiņš Latvijas austrumos noslīdēs līdz -20…-22 grādiem. GFS modeļa prognozes uzrāda pat vēl zemāku gaisa temperatūru. Arī citviet Latvijā gaisa temperatūra nebūs augstāka par -10° -12 grādiem.

output_hasiij

Trešdien aiz ciklona, kurš nesīs sniegputeni ieplūdīs krietni aukstāks gaiss. GFS modeļa 850 hPa temperatūras (temperatūra 1,5 km augstumā) animācija. 

Auksts laiks gaidāms ne tikai Latvijā, bet arī lielā daļā centrālās un austrumeiropas. Sagaidāms, ka aukstās un arktiskās gaisa masas sasniegs arī Vidusjūras reģionu balkānu valstis. Arī tur naktīs gaidāms sals.

2017010206_2017010612_gfs_europe_tmp850-1

GFS 850 hPa temperatūras (temperatūra 1,5 km augstumā) prognoze Eiropai uz 06.01.2017

Prognozes par turpmāko laiku Janvārī ir nedaudz atšķirīgas. Igaunijas meteodienests prognozē, ka auksts laiks Baltijā saglabāsies Janvāra lielāko daļu. Iemesls tam būs spēcīgāis anticiklons, kurš bloķēs ciklonu virzību pāri Baltijas jūrai, bet tie vairāk būs ārpus tās robežām. Laiku pa laikam ir gaidāms neliela līdz mērena snigšana. Savukārt mēneša beigās, pēc meteodienesta prognozēm atgriezīsies gaisa masu plūsma no rietumiem un dienvidiem un arī laiks kļūs siltāks un vējaināks.

Igaunijas meteodienests prognozē, ka Janvāra vidējā gaisa temperatūra gaidāma zem normas  norma (-5.2 līdz 0,7°C). Savukārt, nokrišņu daudzums tiek prognozēts normas robežās (norma 37..62 mm).

Global Forecast System (GFS) modelis prognozē, ka Janvārī aukstās un ziemīgās, sniegotās dienas mīsies ar siltākām, gaidāmi arī atkušņi. Kopumā Janvārī GFS prognozē ziemīgāku un aukstāku laiku.

Prognozes tika veidotas uz meteodienestu sniegto informāciju:

LVĢMC: http://meteo.lv/jaunumi/prognoze/2017-gada-pirmaja-darba-nedela-gaidams-nepastavigs-laiks?id=1394&cid=105

Riigi Ilmateenistus: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/nadala-ja-kuuprognoos/kuuprognoos/